Η Πρέσβυς της Ελλάδας στη Μόσχα κα Αικατερίνη Νασίκα (από το 2019 πρέσβυς στην Μόσχα), επισκέφτηκε τα παράλια των ακτών της Μαύρης Θάλασσας για να γνωρίσει από κοντά τον Ελληνισμό των περιοχών αυτών. Εκατό χιλιάδες (100.000) Έλληνες ζουν σήμερα στη Ρωσία από αυτούς οι 23.000 στην περιοχή του Κρασνοντάρ, σύμφωνα με την απογραφή του 2010. Την κα Νασίκα συνόδευε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Νοβοροσίσκ κ. Στυλιανός Γαβριήλ. Η κα Πρέσβυς εκπλήσσεται από αυτά που βλέπει. Ανάπα, Βιτιάζεβο, Νοβοροσίσκ, Γκελεντζίκ, Σότσι και Κράσναγια Πολιάνα. Γίνεται θερμά δεκτή από τους Έλληνες και τις τοπικές αρχές. Επισκέπτεται το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Γκελεντζίκ. Ένα υπέροχο αρχιτεκτονικά κτίριο, που θυμίζει Ελλάδα με ευρύχωρες αίθουσες, χώροι διδασκαλίας, αίθουσα συνεδριάσεων. Ιδιαίτερη θέση κατέχει ο εκθεσιακός χώρος για τον ελληνικό πολιτισμό, που αποτελείται από τρία τμήματα. Οι επισκέπτες του Κέντρου μπορούν να δουν προτομές μεγάλων προσωπικοτήτων ελληνικής καταγωγής με τεράστια επίδραση στην ανάπτυξη του πολιτισμού, της επιστήμης, της εκπαίδευσης. Στο Κέντρο εκτίθενται, επίσης, εικόνες με θέμα σημαντικά γεγονότα που συνδέονται με την ακμή της αρχαίας Ελλάδας, αποκλειστικά αντίτυπα της Βίβλου και του Ευαγγελίου, είδη οικιακής χρήσης, ενδυμασίες, μουσικά όργανα κ.α.
Εκεί ενημερώνεται από τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας, υπεύθυνο σε θέματα επιστήμης κι εκπαίδευσης & πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας του Γκελεντζίκ κ. Αφλατόν Σαλάχοφ, για την ιστορία του Κέντρου, το πρόγραμμα αδελφοποίησης σχολείων Ελλάδας & Ρωσίας καθώς και για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως β΄ ξένης γλώσσας (γλώσσα επιλογής) με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας της Ρωσίας από την 1/1/2017 στα ρωσικά σχολεία της ρωσικής ομοσπονδίας. Οι φωτογραφίες είναι από τον Έλληνα δημοσιογράφο κι ανταποκριτή του pontos-news στη Μόσχα κ. Νίκο Σιδηρόπουλο.
Ακούστε την συνέντευξη «ντυμένη με πλούσιο οπτικό υλικό» που έδωσε ο Διευθυντής του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσ/νίκης την Πέμπτη 18/6/2020 στην καθημερινή εκπομπή της δημοσιογράφου Σοφίας Προκοπίδου «Με σπαστά ελληνικά» στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) στο Ραδιόφωνο (Πρακτορείο 104,9 FM), για το σημαντικό πρόγραμμα αδελφοποίησης σχολείων Ελλάδας & Ρωσίας και τις τελευταίες σημαντικές θετικές εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα και την διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας στα αδελφοποιημένα σχολεία.
Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Γκελεντζίκ, Αφλατόν Σολάχοφ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, εκφράζοντας την πρόθεση να εξαντλήσει όλα περιθώρια που δίνει η ισχύουσα νομοθεσία.
Την πρόθεσή της να μελετήσει και να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που δίνει η ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να εισαχθεί η διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας σε σχολεία της Ελλάδας, εξέφρασε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, στον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Γκελεντζίκ, Αφλατόν Σολάχοφ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Παράλληλα, από τους εκπροσώπους των Ελλήνων της Ρωσίας παρουσιάστηκε στην υφυπουργό Παιδείας και το βιβλίο – εγχειρίδιο, το οποίο ετοιμάστηκε από το κρατικό πανεπιστήμιο «Κουμπάνσκι» του Κρασνοντάρ, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία.
Κατά τον κ. Σολάχοφ το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το μοναδικό που υπάρχει για την προώθηση της ρωσικής γλώσσας σε ξένη χώρα και εκδόθηκε με οικονομική υποστήριξη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδης». «Είπα στην υφυπουργό ότι στην Ελλάδα ζουν εκατοντάδες χιλιάδες ομογενείς και Ρωσόφωνοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ενώ και πάρα πολλοί Ελλαδίτες ενδιαφέρονται να μάθουν σωστά τη ρωσική γλώσσα. Ανάμεσά τους, εκτός των πνευματικών ανθρώπων, βρίσκονται και πολλοί επιχειρηματίες στο χώρο του τουρισμού, αλλά και άλλοι που ενδιαφέρονται για εμπορικές συμφωνίες», ανέφερε στο «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Σολάχοφ.
Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη Ρωσία
Η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών έγινε σε πολύ καλό κλίμα και κατά τη διάρκειά της η κ. Ζαχαράκη ενημερώθηκε από τον κ. Σολάχοφ για τις δράσεις της Ομοσπονδίας, το Πρόγραμμα Αδελφοποίησης Σχολείων Ελλάδας και Ρωσίας που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, για τις εκατέρωθεν επισκέψεις μαθητών, καθώς και για το γεγονός ότι σήμερα η ελληνική γλώσσα διδάσκεται επίσημα σε κρατικά σχολεία της Ρωσίας.
Από το 2016, μετά από ενέργειες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, πρόεδρος της οποίας είναι ο Ιβάν Σαββίδης, η ρωσική Πολιτεία πήρε την απόφαση να εντάξει σε κρατικά σχολεία της χώρας την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης ξένης γλώσσας, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από το ρωσικό κράτος.
Κατά τον κ. Σολάχοφ, σήμερα το 80% των μαθητών που διδάσκεται ελληνικά στη Ρωσία δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Ήδη έχουν εκδοθεί βιβλία ελληνικών για τους μαθητές της Ε΄, της ΣΤ’ και της Ζ’ τάξης, ενώ σύντομα θα εκδοθούν βιβλία και για τις Η’ και Θ’ τάξεις.
Από την πλευρά της η κ. Ζαχαράκη έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για τις δράσεις της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και ιδίως για τις προσπάθειες που γίνονται για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας στη χώρα.
Στο τέλος της συνάντησης η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, με τη βοήθεια της αποσπασμένης από την ελληνική Πολιτεία καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο «Κουμπάνσκι», Ιωάννας Κακολύρη, κατέθεσε τις προτάσεις της για τη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα.
Με το Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού
Στη συνέχεια ο κ. Σολάχοφ και τα μέλη της αντιπροσωπείας των Ελλήνων από τη Ρωσία συναντήθηκαν με το Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού, Γιάννη Χρυσουλάκη. Οι δύο πλευρές συζήτησαν για προγράμματα εκπαίδευσης των ομογενών, έγινε εκτενής αναφορά στην εκμάθηση ελληνικής γλώσσας, στην αποστολή λογοτεχνικών βιβλίων και στην ενίσχυση με εκθέματα του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Γκελεντζίκ. Αναφορά έγινε επίσης στο πρόγραμμα αδελφοποίησης ελληνικών και ρωσικών σχολείων καθώς και στην αναγκαιότητα υλοποίησης εκπαιδευτικών κατασκηνωτικών προγραμμάτων.
Τέλος, ο κ. Σολάχοφ συναντήθηκε με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Κόπτση, ο οποίος του είπε ότι προτίθεται να υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με περιφερειακές διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Ρωσίας και ότι θα στηρίξει το Πρόγραμμα Αδελφοποίησης των σχολείων.
Την Τετάρτη 28 Αυγούστου και ώρα 11 π.μ. έγινε στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο ΕΚΑΒΗ στην Κατερίνη, η διαδικτυακή σύνδεση & παρουσίαση του βιβλίου "Ρωσική Γλώσσα για Ελληνόφωνους" επιπέδου Α1, από το Πανεπιστήμιο του Κουμπάν στην Περιφέρεια Κρασνοντάρ. Χαιρετισμό απηύθυναν και μίλησαν για τη συγγραφή του βιβλίου ο αναπληρωτής πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν, κ. Χαγκούροβ Τεμύρ, ο αναπληρωτής καθηγητής, επικεφαλής του τμήματος (έδρας) των νεοελληνικών σπουδών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κουμπάν κ. Ίγκορ Ανατόλγιεβιτς Χάμαν, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας & πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Γκελεντζίκ κ. Αφλατόν Βασίλιεβιτς Σαλάχοφ, το μέλος του ROPRYAL, καθηγητής κ. Αμπράμοβ Βαλερί, και η Δ/ντρια του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων κα Γκοβόροβα Γκαλίνα.Την παρουσίαση του εγχειριδίου και του τετραδίου εργασιών έκανε εκ μέρους της συγγραφικής ομάδας η κα Κουζνετσόβα Όλγα. Το συντονισμό στην Κατερίνη έκαναν η κα Όλγα Κουμουρτζή, καθηγήτρια ρωσικής γλώσσας, ελληνικής γλώσσας & λογοτεχνίας κι ο κ. Κωτίδης Νικόλαος, δάσκαλος, συνεργάτης του προγράμματος αδελφοποίησης σχολείων Ελλάδας & Ρωσίας. Υπήρχε απευθείας σύνδεση εκτός από την Κατερίνη και με το ΑΠΘ, όπου ήταν ο Δρ. Δημήτρης Φωτιάδης γραμματέας του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» και διδάσκων της ρωσικής γλώσσας στο ΑΠΘ, καθώς και με το Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Παρόντες στην παρουσίαση στην Κατερίνη ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσ/νίκης και πρώην προϊστάμενος επιστημονικής & παιδαγωγικής καθοδήγησης της Περιφέρειας Π.Ε. & Δ.Ε. Κ. Μακεδονίας. κ. Νίκος Ακριτίδης.
Ο κ. Γιάννης Καρυπίδης, συντονιστής του προγράμματος αδελφοποίησης σχολείων Ελλάδας & Ρωσίας και συνεργάτης της αιρετής Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στο Κέντρο Πολιτισμού. Ο Διευθυντής Περιφέρειας Μαύρης θάλασσας & Κεντρικής Ασίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) κ. Κυριάκος Ιορδανίδης. Ο κ. Ιωάννης Καζταρίδης Δ/ντής Δ.Ε. Πιερίας. Οι διευθυντές των δημοτικών σχολείων 6ου Διαπολιτισμικού Ελ-Κορδελιού Θεσ/νίκης (Στέργιος Παπαδόπουλος), 2ου Κολινδρού (Δημήτριος Χλεμές), 9ου Κατερίνης (Κωνσταντίνος Πιπίλης) και των Γυμνασίων 4ου Κατερίνης (Αλέξανδρος Παπαργυρίου) & 5ου Κατερίνης (Ελένη Σαμαρά). Η κα Ζελίλοβα-Παναγιωτίδου Μαργαρίτα, διδάκτωρ ρωσικής φιλολογίας, καθηγήτρια μουσικής και δασκάλα ρωσικών στο Πολιτιστικό Κέντρο "ΡΙΖΕΣ". Οι καθηγήτριες ρωσικής γλώσσας κα Ζαπουνίδου Βικτώρια, κα Elina Chiknizova.
Την Πέμπτη 13/6/19 στο 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσ/νίκης, στα πλαίσια του προγράμματος αδελφοποίησης σχολείων Ελλάδας-Ρωσίας και του αφιερωματικού έτους γλώσσας & λογοτεχνίας Ρωσίας-Ελλάδας, παρουσιάστηκε η παράσταση: «Παραμύθι για τον τσάρο Σαλτάν» αφιερωμένη στη 220η επέτειο από τη γέννηση του σπουδαίου Ρώσου ποιητή και συγγραφέα, θεμελιωτή της σύγχρονης ρωσικής λογοτεχνίας Αλεξάντερ Σεργκέιεβιτς Πούσκιν. Συντελεστές της παράστασης: Μετάφραση - διασκευή - σκηνοθεσία: Νάστια Ασλανίδη. Σκηνογραφία: Δέσποινα Σουπιάδου, Λέλα Κορσάβα, Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα. Μουσική: Ηλέκτρα Καρακατσάνη, Σοφία Τοπούζη.
Παραβρέθηκαν από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ο κ. Νίκος Ακριτίδης, συντονιστής εκπαιδευτικού έργου και πρώην προϊστάμενος επιστημονικής & παιδαγωγικής καθοδήγησης της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας,. Επίσης ο κ. Γιάννης Καρυπίδης, συντονιστής του προγράμματος αδελφοποίησης και συνεργάτης της αιρετής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Κέντρο Πολιτισμού, ο κ. Ιωάννης Ζελίλωφ, για χρόνια συνεργάτης του Κέντρου Μελέτης κι Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας στη Θεσ/νίκη και Πρόεδρος του Συλλόγου Παλιννοστούντων Ποντίων “Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ” και η κα Τζαβελαίνα Αλεξανδρίδη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου «Ρίζες», που έχει βασικό σκοπό τη διάδοση και τον εμπλουτισμό των πολιτιστικών σχέσεων της Ελλάδας και των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Κ. Ασίας.
Ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου πάντα δίπλα, σε κάθε καινοτόμα δράση! Ένα πολύ μεγάλο μπράβο στα παιδιά της Β, Δ, Ε, ΣΤ τάξης. Ήταν όλα υπέροχα!!! Οι φορεσιές προέρχονταν από τα βεστιάρια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Μενεμένης και του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελ-Κορδελιού.
/
Επίσκεψη της αντιπροσωπείας από τη Ρωσία στο 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθερίου-Κορδελιού και στα τμήματα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας, την Τετάρτη 10/4/2019 στα πλαίσια του προγράμματος Αδελφοποίησης Σχολείων Ελλάδας & Ρωσίας. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας & πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Γκελεντζίκ κ. Αφλατόν Βασίλιεβιτς Σαλάχοφ, ο Διευθυντής Περιφέρειας Μαύρης θάλασσας και Κεντρικής Ασίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) κ. Κυριάκος Ιορδανίδης κι ο Έλληνας δημοσιογράφος κι ανταποκριτής του pontos-news στη Μόσχα κ. Νίκος Σιδηρόπουλος. Στα τμήματα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας, φοιτούν 45 παιδιά των Δ ως ΣΤ τάξεων χωρισμένα σε 2 τμήματα. Δασκάλες των δυο τμημάτων η κα Νάστια Ασλανίδη και η κα Βικτώρια Ζαπουνίδη. Τα μαθήματα γίνονται σε εθελοντική & προαιρετική βάση και μετά το πέρας του καθημερινού ωρολογίου προγράμματος του σχολείου. Ευχαριστούμε θερμά τον εικονολήπτη Παναγιώτη Κότσαρη για τα πλάνα καθώς και τον κ. Γιάννη Καρυπίδη, συντονιστή του προγράμματος και συνεργάτη της αιρετής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Κέντρο Πολιτισμού για το οπτικοακουστικό υλικό που μας παρέδωσε. Την ταινία επιμελήθηκε ο Διευθυντής του σχολείου Στέργιος Παπαδόπουλος.
Την Τρίτη 26/3/2019 οι φιλοξενούμενοι συνάδελφοι επισκέφθηκαν το 44ο Δημοτικό Θεσ/νίκης. Το απόγευμα οι διευθύντριες του 3ου Γυμνασίου Θεσ/νίκης και του 44ου Δημοτικού Θεσ/νίκης τους συνοδέψαμε σε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή, για προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Παϊσίου. Την Τετάρτη 27/3/2019, στο πλαίσιο του προγράμματος της ελληνορωσικής αδελφοποίησης, υποδεχθήκαμε στο σχολείο μας, 3ο Γυμνάσιο Θεσ/νίκης, την διευθύντρια του αδελφοποιημένου Νο 44 σχολείου του Σότσι της Ρωσίας κα Κόρνεβα Μαργαρίτα, με ομάδα 5 καθηγητών και την υπεύθυνη οικονομικών του σχολείου, τους οποίους συνόδευε η διευθύντρια του Κέντρου εξωσχολικών δραστηριοτήτων του Σότσι κα Παπαντωνίου Λαρίσα. Οι φιλοξενούμενοι παρακολούθησαν δραματοποιημένη διδασκαλία της Ελένης του Ευριπίδη
στο μάθημα Αρχαία ελληνική γλώσσα από μετάφραση του κ. Ιακωβίδη Κωνσταντίνου φιλολόγου και παρουσίαση εργασίας από τους μαθητές, με αναφορά στο έργο του Ρώσου συγγραφέα Τολστόι στο μάθημα Λογοτεχνία της κας Ζιώγα Σοφίας φιλολόγου.
Ακολούθησε μουσικοχορευτική παράσταση από τους μαθητές του σχολείου μας, που οργάνωσαν η κα Λώλου Ελένη καθηγήτρια φυσικής αγωγής, η κα Μιχαηλίδου Βασιλική αγγλικής φιλολογίας και μουσικός και η κα Σερενίδου Ανδρονίκη μουσικός.
Το μεσημέρι παρακαθίσαμε όλοι σε γεύμα, που μας παρέθεσε ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου. Οι μητέρες μαθητών μας ετοίμασαν νοστιμότατα ελληνικά παραδοσιακά εδέσματα.
Παρόντες στην υποδοχή και τις εκδηλώσεις του σχολείου μας ήταν η διευθύντρια του 44ου Δημοτικού κα Πρυμίδου Θεοδώρα, ο υποδιευθυντής και δύο εκπ/κοί από το 3ο Δημοτικό Ελ- Κορδελιού, ο Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Σταυρούπολης κος Παπαρδέλας Ανδρέας, ο κος Καρυπίδης Ιωάννης συνεργάτης του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συντονιστής του προγράμματος, καθώς και η κα Ιγνατίδου Ελένη event manager του περιοδικού Θεσσαλονίκη City. Το απόγευμα συνοδεύσαμε τους φιλοξενούμενους συναδέλφους μας σε ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Ροτόντα, Καμάρα, Αχειροποίητο, Άγιο Δημήτριο, Ρωμαϊκή αγορά Αγία Σοφία, Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου, Λευκό Πύργο). Η ξενάγηση στη ρώσικη γλώσσα από ξεναγό προσφέρθηκε ως δώρο από τον Σύλλογο διδασκόντων του σχολείου μας. Την Πέμπτη 28/3/2019 οι διευθύντριες του 3ου Γυμνασίου Θεσ/νίκης και του 44ου Δημοτικού Θεσ/νίκης ακολούθησαν τους φιλοξενούμενους σε ημερήσια εκδρομή στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βέροιας και στο Μουσείο Βασιλικών τάφων της Βεργίνας. Την ξενάγηση στη ρώσικη γλώσσα από ξεναγό προσέφερε ο Ε’ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Θεσ/νίκης με πρωτοβουλία της προέδρου του κ. Αδαμίδου Βασιλικής. Ακολούθησε γεύμα που προσφέραμε στους φιλοξενούμενους σε ταβέρνα της περιοχής.
Την Παρασκευή 29/3/2019 συνοδέψαμε τους φιλοξενούμενους συναδέλφους στην Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης όπου τους υποδέχτηκε ο περιφερειακός διευθυντής κ. Ανανιάδης Παναγιώτης. Κατόπιν επισκεφθήκαμε το 3ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης.
Φωτογραφικό Επίσκεψης στο παρακάτω Link
Πρόγραμμα Αδελφοποίησης Σχολείων Ελλάδας και Ρωσίας. Άρθρο του Νίκου Σιδηρόπουλο, σχετικά με την αποστολή των Ελλήνων εκπαιδευτικών 22 - 27 Σεπτεμβρίου 2018 στη Νότια Ρωσία, στη ρωσόφωνη ιστοσελίδα korni.today του Πολιτιστικού Κέντρου «ΡΙΖΕΣ»
http://korni.today/2018/10/05/pobratimstvo-shkol-gretsii-i-rossii/?fbclid=IwAR24kHlOpsMhNa9MiyWx5uzwiuOVECpohblyxBx66RAweYXjmBQAY8Nrk2U
Ρεπορτάζ (6:40 λεπτά) της ρωσικής τηλεόρασης για την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης Νο 6 του Γκελεντζίκ (ένα από τα 14 αδελφοποιημένα σχολεία) και για την επίσκεψη στο Κέντρο Ανάπτυξης Δημιουργίας Παιδιών - Νεολαίας (Δευτέρα 24/9/2018)
Ρεπορτάζ (3:50 λεπτά) της ρωσικής τηλεόρασης για την τελετή υπογραφής των συμφώνων συνεργασίας μεταξύ των Δ/νσεων Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας - Γκελεντζίκ, των Σχολείων της Ρωσίας (Περιφέρεια Κρασνοντάρ) και της Ελλάδας (Περιφέρεια Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας) και του Συλλόγου Ελλήνων του Γκελεντζίκ με το Σύλλογο «Παναγία Σουμελά Κατερίνης» στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού του Γκελεντζίκ. Στην τελετή παραβρέθηκαν εκτός από τους διευθυντές των σχολείων, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας & πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Γκελεντζίκ κ. Αφλατόν Βασίλιεβιτς Σαλάχοφ, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ κ. Στυλιανός Γαβριήλ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Γκελεντζίκ κ. Δημητριάδης, ο δήμαρχος του διαμερίσματος της Καμπαρντίνκα, η Διευθύντρια Εκπ/σης του Γκελεντζίκ κα Βασιλένκο Ελένα. Ο κ. Παπαδόπουλος Αριστείδης, Δ/ντής Π.Ε. Κιλκίς κι αναπληρωτής Περιφερειακός Δ/ντής Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας, ο κ. Συριανίδης Δημήτριος, Δ/ντής Π.Ε. Πιερίας, ο κ. Ιωάννης Καζταρίδης Δ/ντής Δ.Ε. Πιερίας, ο κ. Αθανάσιος Καλαϊτζής, Αντιδήμαρχος Δίου-Όλυμπου Πιερίας, ο κ. Λεωνίδας Ναθαναηλίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Κορδελιού-Ευόσμου κι ο Αριστείδης Κασιμίδης Πρόεδρος Συλλόγου «Παναγιά Σουμελά» Κατερίνης. Την ελληνική αποστολή στις άλλες πόλεις συνόδευαν η Δ/ντρια Π.Ε. Αν. Θεσ/νίκης κα Ασημακοπούλου Ζαχαρούλα, η Προϊσταμένη Γ΄Τμήματος Προσωπικού Δ.Ε. Δυτ. Θεσ/νίκης κα Περχανίδου Ιωάννα κι η αναπληρώτρια Δ/ντρια της Δ.Ε. Αν. Θεσ/νίκης κα Κοντολέτα Μαρία. Συντονιστής του προγράμματος και συνεργάτης της αιρετής περιφέρειας Κ. Μακεδονίας ο κ. Γιάννης Καρυπίδης, ο οποίος ήταν και ο μεταφραστής μας.
Πρόγραμμα Αδελφοποίησης Σχολείων Ελλάδας & Ρωσίας - Η ελληνική αποστολή στην Περιφέρεια Κρασνοντάρ 22 - 27 Σεπτεμβρίου 2018
Δήλωση της Διευθύντριας Εκπαίδευσης του Γκελεντζίκ κας Βασιλένκο Ελένας κατά την τελετή υπογραφής των συμφωνιών συνεργασίας αδελφοποίησης στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού. Τρίτη 25/9/2018
Xαιρετισμός του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας - προέδρου της ελληνικής κοινότητας Γκελεντζίκ κ. Αφλατόν Βασίλιεβιτς Σαλάχοφ κατά την τελετή υπογραφής των συμφωνιών συνεργασίας αδελφοποίησης στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού του Γκελεντζίκ. Τρίτη 25/9/2018.
Xαιρετισμός του Διευθυντή ΠΕ Κιλκίς κι αναπληρωτή Περιφερειακού Δ/ντή Κ. Μακεδονίας, επικεφαλή της ελληνικής αποστολής κ. Παπαδόπουλου Αριστείδη στο ταξίδι που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο στην Περιφέρεια Κρασνοντάρ. Από την τελετή υπογραφής των συμφωνιών συνεργασίας αδελφοποίησης στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού του Γκελεντζίκ. (Τρίτη 25/9/2018). Τη μετάφραση κατά τον χαιρετισμό έκανε ο συντονιστής του προγράμματος και συνεργάτης της αιρετής περιφέρειας Κ. Μακεδονίας κ. Γιάννης Καρυπίδης.
Πρόγραμμα αδελφοποίησης σχολείων Ελλάδας & Ρωσίας, φωτογραφικό υλικό από τον δημοσιογράφο Νίκο Σιδηρόπουλο - Greece-Russia twinning - Fotos by Nikos Sidiropoulos
Τελετή υπογραφής των μνημονίων συνεργασίας μεταξύ των Δ/νσεων Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας & Γκελεντζίκ
Φωτογραφικό υλικό από την τελετή υπογραφής των μνημονίων συνεργασίας μεταξύ των Δ/νσεων Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας & Γκελεντζίκ, των Σχολείων της Ρωσίας (Περιφέρεια Κρασνοντάρ) και της Ελλάδας (Περιφέρεια Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας) και του Συλλόγου Ελλήνων του Γκελεντζίκ με το Σύλλογο «Παναγία Σουμελά Κατερίνης» στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού του Γκελεντζίκ την Τρίτη 25/9/2018.
https://www.flickr.com/photos/134860730@N07/sets/72157701484078454/
Φωτογραφικό υλικό της θερμής γιορτής υποδοχής και της περιήγησης στις τάξεις & στους χώρους του σχολείου από την επίσκεψη των Διευθυντών του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου-Κορδελιού κ. Παπαδόπουλου Στέργιου & του 3ου Γυμνασίου Ελευθερίου-Κορδελιού κ. Χαρατσή Απόστολου στο αδελφοποιημένο σχολείο μέσης εκπαίδευσης Νο4 Α.V Suvorova της πόλης Γκελεντζίκ της Περιφέρειας Κρασνοντάρ με Διευθύντρια την κα Dobrynina Valeriya Vladimirovna. (Δευτέρα 24/9/2018).
https://www.flickr.com/photos/134860730@N07/sets/72157673764301568/
Προβολή και δημοσιοποίηση του προγράμματος αδελφοποίησης των σχολείων Ελλάδας & Ρωσίας μέσα από την πολυπολιτισμική σχολική εφημερίδα των μαθητών/τριών της ΣΤ τάξης του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσ/νίκης, η οποία εκδίδεται και κυκλοφορεί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή εδώ και 17 χρόνια.
Τεύχος 48ο (Ιούνιος 2018): https://www.flipsnack.com/B65CC697C6F/48.html
Τεύχος 49ο(Δεκέμβριος 2018): https://www.flipsnack.com/B65CC697C6F/49.html
Τεύχος 50ο(Μάρτιος 2019): https://www.flipsnack.com/B65CC697C6F/50.html
Τεύχος 51ο(Ιούνιος 2019): https://www.flipsnack.com/F698CE8A9F7/51.html
Φωτογραφικό Υλικό από την υπογραφή Συμφώνου αδελφοποίησης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού με το κρατικό σχολείο γενικής - μέσης εκπαίδευσης «№ 6 Eudoxia Bershanskaya» της πόλης - θερέτρου Γκελεντζίκ της Νότιας Ρωσίας.
LINK